Verschijningen

Heiligdom

Religieus leven

Bidden

Op bedevaart

Multimedia

Nieuws

Over ons

Met het vliegtuig naar Medjugorje

De terminal van de luchthaven van Split
De terminal van de luchthaven van Split
De terminal van de luchthaven van Split
De terminal van de luchthaven van Split

Samen met de auto is vervoer per vliegtuig veruit de populairste manier om individueel naar Medjugorje te reizen. De meeste pelgrims die per vliegtuig reizen, vliegen naar Split omdat Medjugorje vanaf daar zeer vlot per snelweg bereikt kan worden. Reken op een tweetal uren reistijd tot Medjugorje.

Dubrovnik ligt ongeveer even ver in afstand tot Medjugorje als Split. De reis van Dubrovnik naar Medjugorje verloopt echter uitsluitend over secundaire wegen en duurt een half uurtje langer (2u30). Het oorspronkelijke project om de snelweg tot Dubrovnik door te trekken, ging immers om budgettaire redenen de koelkast in.

Ook Mostar heeft een luchthaven. Ze werd aan flarden geschoten tijdens de oorlog maar is inmiddels volledig heropgebouwd. Oorspronkelijk was dit een militaire vlieghaven, maar tegenwoordig staat dit vliegveld ook open voor burgerluchtvaart. Toch wordt deze luchthaven vooral gebruikt voor cargovluchten en slechts zeer uitzonderlijk voor passagierstransport. Er is in Mostar slechts één landingsbaan voorhanden die bovendien zeer windgevoelig is. De meeste luchtvaartmaatschappijen leggen geen lijn- of chartervluchten in op Mostar omdat men er té vaak vluchten moet afleiden naar andere luchthavens.

Tot slot kan je ook vliegen op Zadar, centraal gelegen langs de Adriatische kust op zo'n 250 kilometer van Medjugorje. Vandaar gaat de reis verder per huurauto, een optie waarover je verder op deze pagina meer info vindt.

Vluchten

Eurowings, easyJet, Ryanair en nog enkele andere vliegmaatschappijen bieden, al dan niet het hele jaar door, vluchten naar Kroatië aan. Voor vluchten te vinden over alle maatschappijen heen neemt u best even een kijkje op skyscanner.

Luchthaventransfer

Voor het vervoer tussen de luchthaven en Medjugorje kan je gebruik maken van een taxi. Mladen Ostojic, de hartelijke pensionhouder waarover je meer kunt lezen op de pagina Overnachten, kan voor dergelijk taxivervoer zorgen. In zijn minibus met airco kan hij tot 8 personen met bagage vervoeren. Kleinere groepen of individuele pelgrims worden opgehaald met een comfortabele personenwagen.

Het voordeel is dat je Mladen van tevoren kunt bestellen zodat je bij aankomst in Kroatië niet meer op zoek moet naar een taxi. Je kan Mladen in het Engels contacteren op 00 387 36 651 438 of minimaal één week van tevoren mailen naar aim.ostojic4@gmail.com Mladen is een behulpzame en zeer veilige chauffeur, u bent met hem in zeer goede handen. Na een tweetal uren staat u in Medjugorje voor de deur van uw pension of hotel.

Daarnaast zijn op internet nog enkele andere transferdiensten te vinden, waarvan ons echter geen gebruikerservaringen bekend zijn. Hun websites geven echter wel een goed idee van actuele richtprijzen voor dergelijk vervoer: Taxi Split Airport, Shuttle, Medjugorje Transfers.

Je kan ook met het openbaar vervoer doorreizen naar Medjugorje. Bij de luchthaven van Split vertrekt een shuttlebus van Croatia Airlines naar de haven van Split. De rit duurt 35 minuten. De eindhalte van de shuttlebus ligt op 350m van het busstation. De shuttlebus vertrekt kort na elke binnenkomende vlucht van Croatia Airlines en kost 30 kuna, zo'n 4 euro (kinderen tot 6 jaar gratis). Klik hier voor meer info over de shuttlebus.

Vanaf het busstation van Split vertrekt enkele keren per dag een bus naar Medjugorje. Klik hier om de uurregeling te checken (selecteer Medjugorje). De bus stopt in Medjugorje bij het hoofdpostkantoor. Dit postkantoor ligt aan het begin van de weg naar de kerk. De busrit neemt drie uur in beslag. Samen met de shuttlebus moet je dus rekenen op minimaal 4 uur transfertijd, wachttijden niet inbegrepen. Een ticketje kost ongeveer 15 euro. De shuttlebus vertrekt in Split zo'n 90 minuten voor de vertrektijden van Croatia Airlines-vluchten. Klik hier voor de uurregeling van de retourbussen uit Medjugorje naar Split (selecteer Medjugorje).

Kroatische bus in Split
Kroatische bus in Split
Kroatische bus in Split
Kroatische bus in Split

Men kan ook gebruik maken van de normale busdienst van lijn 37 Split-Trogir. Deze bus stopt niet bij het luchthavengebouw van Split. Je moet het parkje voor de luchthaven doorwandelen en de hoofweg oversteken. Aan de overkant van de straat is de bushalte naar Split (200m van de luchthaven). Een ritje naar Split duurt 40-50 minuten en kost 22 kuna, circa 3 euro. Deze bus rijdt ongeveer van 4u in de ochtend tot 23u30 's avonds, elke 20 minuten in de week, elke 30 minuten op zaterdag en zondag.

Ook tussen Medjugorje en Dubrovnik rijdt een openbare busdienst. Vertrek in Dubrovnik om 17u15, vertrek in Medjugorje om 6u10 aan het hoofdpostkantoor. De bus doet er iets meer dan vier uur over.

Huurauto

Een auto huren kan je bij sunny cars
Een auto huren kan je bij sunny cars
Een auto huren kan je bij sunny cars
Een auto huren kan je bij sunny cars

Een auto huren is uiteraard ook een optie. Dat kan zowel bij de luchthaven van Split, Zadar als Dubrovnik. Hiervoor bevelen wij Sunny Cars aan. Uw reservatie gebeurt in het Nederlands en eventuele schade wordt door Sunny Cars afgehandeld. Zij werken samen met lokale verhuurders en bieden lagere tarieven dan bij een rechtstreekse boeking! Bij het boeken geef je aan dat je de grens met Bosnië-Herzegovina wilt oversteken. Je betaalt daarvoor een beperkt supplement, maar vertrekt met een gerust hart. Reken voor een wagen van type 'Volkswagen Up' op circa 30 euro per dag, inclusief all-inverzekering, tweede bestuurder, onbeperkt aantal kilometers en grensoverschrijding.

Zowel bij Ryanair als bij EasyJet kan je bij de vlucht een huurauto bijboeken. Prijzen starten vanaf 40 euro/dag voor een wagen van het type Volkswagen Polo. Het is niet bekend of je met deze auto de grens met Bosnië-Herzegovina mag oversteken, en vooral, of deze wagens daarvoor verzekerd zijn. Goed controleren is dus het devies.

Uiteraard zijn er bij elke luchthaven tal van autoverhuurbedrijven actief en zal je ook ter plaatse naar een huurwagen kunnen ontlenen. Het is mogelijk dat de verhuurder een toeslag vraagt om de grens met Bosnië-Herzegovina over te steken en dat niet elke type voertuig verhuurd wordt voor grensoverschrijdend verkeer. Ook zijn klachten bekend van schade die een veroorzaakt werd door een vorige huurder maar pas later opgemerkt worden, met alle discussie vandien. (Nog een voordeel bij Sunny Cars: dit soort betwistingen wordt door hen afgehandeld.)

Bedevaart.net

De informatie op deze site wil een goede aanzet geven voor wie op pelgrimstocht wilt gaan naar een stukje hemel op aarde... Een hulp voor wie op bezoek wilt gaan bij onze Hemelse Moeder! Wij willen je graag op weg helpen met een schat aan praktische informatie en nuttige weetjes. Heb je na het lezen van deze website toch nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Ontvang de boodschappen per e-mail

Krijg steeds de nieuwe boodschappen per e-mail toegestuurd. Uw gegevens worden nooit gedeeld met derden.

© 2024 Bedevaart.net