Verschijningen

Heiligdom

Religieus leven

Bidden

Op bedevaart

Multimedia

Nieuws

Over ons

Kerk - Buitenaltaar - Biechtstoelen - Kaarsenaltaar

Bijna de ganse voormiddag zijn er in de kerk en in de Aanbiddingskapel Heilige Missen in diverse talen. 's Namiddags kan de kerk doorgaans rustiger bezocht worden. Het hoogtepunt van het geestelijk leven ligt op het avondprogramma met om 18u twee mysteries van de Rozenkrans, om 19u de H. Mis, en om 20u zeven Onze Vaders, zegening van zieken en religieuze voorwerpen en een laatste mysterie van de Rozenkrans. (In de winter start het avondprogramma 1 uur vroeger.)

De kerk van Medjugorje

Bouw van de nieuwe kerk
Bouw van de nieuwe kerk
Bouw van de nieuwe kerk
Bouw van de nieuwe kerk

De bouw van de oude parochiekerk was klaar in 1897, kort na de stichting van de parochie in 1892. Het was een ruim en prachtig bouwwerk voor zijn tijd. Al gauw ontstonden er echter scheuren omdat de kerk niet op vaste grond gebouwd was. Onmiddellijk na het einde van de eerste wereldoorlog begonnen de parochianen na te denken over de bouw van een nieuwe kerk. Deze werd gebouwd naast de oude, instabiele kerk. De werken duurden van 1934 tot aan de inwijding op 19 januari 1969.

De oude kerk
De oude kerk
De oude kerk
De oude kerk

In het omheinde park, midden de verkeersrotonde naast de huidige kerk, vind je de grondvesten nog terug van de oude parochiekerk. De pastoor uit 1969 is momenteel actief in een St.-Antoniusheiligdom nabij Ljubuski. Hij verklaarde ons in een persoonlijk gesprek dat de kerk van Medjugorje zo ruim gebouwd werd omdat ze dienst deed als parochiekerk voor vijf dorpen: Medjugorje, Bijakovici, Surmanci, Vionica en Miletina.

Zo een grote kerk voor vijf zakdoekdorpjes, het leek absurd. Nu, zoveel jaren later, komt de hele wereld er op bezoek en weten we dat de Voorzienigheid het knap geregeld heeft!

Het buitenaltaar

Het buitenaltaar achteraan de Kerk
Het buitenaltaar achteraan de Kerk
Het buitenaltaar achteraan de Kerk
Het buitenaltaar achteraan de Kerk

Als gevolg van het stijgend aantal pelgrims werden enkele herschikkingen doorgevoerd aan de nieuwe kerk en haar omgeving. Het buitenaltaar (gebouwd in 1989) en de omliggende vlakte (met ongeveer 5000 zitplaatsen) zijn een verzamelplaats in de zomer en bij grote feesten, wanneer vele duizenden pelgrims naar Medjugorje komen. In 2008 werd het buitenaltaar gerenoveerd en werd een nieuwe Sacristie gebouwd tussen de kerk en het buitenaltaar. Het omliggend terrein werd tijdens de winter van 2013 verhard met klinkers.

De biechtstoelen

De biechtstoelen links van de kerk
De biechtstoelen links van de kerk
De biechtstoelen links van de kerk
De biechtstoelen links van de kerk

Dankzij de Verschijningen van Onze-Lieve-Vrouw werd Medjugorje een plaats van verzoening, in het bijzonder door het Sacrament van de H. Biecht. 25 biechtstoelen, gebouwd in 1990 en gerenoveerd in 2001 staan ter beschikking naast de kerk. De gelovigen hebben er dagelijks de mogelijkheid om Gods vergiffenis te ervaren. De vele duizenden biechtelingen per jaar maken dat Medjurgorje terecht de grootste "Biechtstoel van de wereld" mag genoemd worden, een titel die het kreeg van Paus Johannes Paulus II zaliger.

De biechtstoelen rechts van de kerk
De biechtstoelen rechts van de kerk
De biechtstoelen rechts van de kerk
De biechtstoelen rechts van de kerk

In de lente van 2012 werden 36 nieuwe biechtstoelen geopend aan de rechterkant van de kerk. In totaal beschikt Medjugorje daarmee over 61 biechtkamers. Maar nog steeds nemen priesters wegens plaatsgebrek op een stoel naast de kerk de biecht af, net als in de beginjaren!

De kamers zijn uitgerust met een rood en groen lampje die aangeven of u binnen kunt gaan. Brandt geen van beide lampjes, is er geen biechtvader aanwezig. (De talenbordjes blijven soms hangen.)

Het kaarsenaltaar

Kaarsenaltaar
Kaarsenaltaar
Kaarsenaltaar
Kaarsenaltaar

Aan de andere zijde naast de kerk bevindt zich een ruimte voor stil gebed rondom een kruisbeeld met waterpartij, gerenoveerd in 2007. Dit is de (enige) plaats waar pelgrims kaarsjes kunnen ontsteken.

Bedevaart.net

De informatie op deze site wil een goede aanzet geven voor wie op pelgrimstocht wilt gaan naar een stukje hemel op aarde... Een hulp voor wie op bezoek wilt gaan bij onze Hemelse Moeder! Wij willen je graag op weg helpen met een schat aan praktische informatie en nuttige weetjes. Heb je na het lezen van deze website toch nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Ontvang de boodschappen per e-mail

Krijg steeds de nieuwe boodschappen per e-mail toegestuurd. Uw gegevens worden nooit gedeeld met derden.

© 2024 Bedevaart.net