Verschijningen

Heiligdom

Religieus leven

Bidden

Op bedevaart

Multimedia

Nieuws

Over ons

Kruisberg

De top van Kruisberg of Krizevac ligt op 520 m hoogte. De weg er naartoe is steil en bezaaid met grote, vaak scherpe rotsblokken. Achter het kruis op de top vertrekt een weinig bekend, ietwat verborgen paadje rondom de berg weer naar beneden. Het komt uit bij de derde statie van de Kruisweg.

De Kruisberg

Het kruis bovenop de Kruisberg
Het kruis bovenop de Kruisberg
Het kruis bovenop de Kruisberg
Het kruis bovenop de Kruisberg

Op 15 maart 1934 is de bouw klaar van het 8,5 m hoge en 16 ton zware betonnen kruis ter ere van de 1900ste stervensdag van Onze-Lieve-Heer. Op het kruis staat geschreven: "Aan Jezus Christus, Verlosser van het menselijk ras, als een getuigenis van hun geloof, liefde en hoop, in herinnering aan de 1900 jaren sinds de dood van Jezus". In de dwarsbalk zitten relieken verwerkt van het echte Kruis, geschonken door Rome.

Van dat ogenblik af ontstond de gewoonte om de H. Mis te vieren aan de voet van het kruis op het feest van de Kruisverheffing, de eerste zondag na het feest van de geboorte van de Maagd Maria. In de boodschap van 30 augustus 1984 zegde Onze-Lieve-Vrouw: "Dit kruis lag in het plan van God besloten toen jullie het hebben opgericht."

Met de verschijningen van Onze-Lieve-Vrouw begonnen de gelovigen de Kruisweg te bidden op de Kruisberg. In het begin waren de staties aangeduid met een eenvoudig houten kruis. In 1988 werd ook hier bronzen reliëfplaten geplaatst. (Werk van Carmelo Puzzolo) Op elk van hen, behalve in de Hof van Olijven, staat Onze-Lieve-Vrouw uitgebeeld. Voor de pelgrims is de Kruisberg een plaats waar ze Jezus ontmoeten in zijn Passie, en zijn Liefde ontdekken.

Gedenksteen Pater Slavko

Gedenksteen op de plaats waar P. Slavko stierf
Gedenksteen op de plaats waar P. Slavko stierf
Gedenksteen op de plaats waar P. Slavko stierf
Gedenksteen op de plaats waar P. Slavko stierf

Pater Slavko, groot bezieler van de parochie en de steun en toeverlaat voor de zieners beklom sinds het begin van de Verschijningen elke dag de Kruisberg. Hij nam steeds een plastic tasje mee om het vuilnis op te ruimen dat door de mensen achtergelaten werd.

Op 24 november 2000 ging Pater Slavko met een groep pelgrims de Kruisberg op om samen de Kruisweg te bidden. Bij de laatste statie aangekomen vraagt Pater Slavko te bidden voor alle pelgrims die op dat ogenblik in Medjugorje zijn. Hij vraagt ook te bidden voor de volgende ziel die zal sterven. Daarop zet Pater Slavko zich neer en sterft.

Op de eerste verjaardag van het overlijden van Pater Slavko Barbaric (24 november 2001) werd een gedenksteen geplaatst op de plaats waar hij zijn ziel teruggaf aan de Heer. Pater Slavko's afbeelding staat er in een bronzen reliëf op een rotsblok, als een blijvend gedachtenis aan een man die zei wat hij dacht en deed wat hij zei, daarbij het Evangelie volgend en de boodschappen van de Koningin van de Vrede, Moeder van het Mensgeworden Woord.

Bedevaart.net

De informatie op deze site wil een goede aanzet geven voor wie op pelgrimstocht wilt gaan naar een stukje hemel op aarde... Een hulp voor wie op bezoek wilt gaan bij onze Hemelse Moeder! Wij willen je graag op weg helpen met een schat aan praktische informatie en nuttige weetjes. Heb je na het lezen van deze website toch nog vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Ontvang de boodschappen per e-mail

Krijg steeds de nieuwe boodschappen per e-mail toegestuurd. Uw gegevens worden nooit gedeeld met derden.

© 2024 Bedevaart.net